To reprise part of yesterday's post:

If you want the complete low-down on how the scoring works, click on "Read more" below...

For many, you won't need to bother with the detail - just the final results are enough to see how you would have done at the "real" ACPT, and to use it to help you gauge your progress as you get better at solving, and to help you brag to your friends! My favorite part is that I the first section tells me how much actual solve time I spent, automatically removing pauses for petting of cats and talking to friends, napping, whatever!

(To answer r.alph's question, as to how I could have 69 correct words out of 70, but no incorrect letters, see *** at "Read more".)

**How the time limit of the puzzle is computed:**

Unlike in the real ACPT, Will Shortz does not publish the
time limit of the puzzle, so the program computes it as follows.

**Short version**: There is a time limit for each day - if you take longer than the time limit, for scoring purposes, anything you did in "overtime" is ignored.

**Gory details:**

**1**. Each day of the week is assigned an absolute time limit as follows:

Monday: 15
minutes

Tuesday: 20

Wednesday:
25

Thursday:
30

Friday: 45

Saturday:
60

Sunday: 45

**2.**

**The time limit used by the program is**

*the smaller of*

**1)**the absolute time limit above,

*or*

**2)**the longest total time needed by the solvers.

In the puzzle displayed here, the absolute time is 60
minutes because it is a Saturday and the longest total time among the solvers
is Tita's 59min 9secs (rounded up to 60 minutes). So the time limit is 60
minutes.

Solve time, as at ACPT, is rounded up to the next minute.

*In the puzzle displayed here the absolute time is 60 minutes because it is a Saturday and the longest total time among the solvers is Tita's 59min 9secs (rounded up to 60 minutes). So the time limit is 60 minutes.*

*Had Tita finished in 50 minutes then Ralph would have had the maximum time among the solvers, 54 minutes. Since 54 minutes is less than 60 minutes, the time limit used would have been 54 minutes.*

*If Tita had taken 65 minutes to solve the puzzle, she would have had the maximum time among the solvers and since the 60 minutes (the absolute limit) is less than 65 minutes, the time limit would be 60 minutes.*Got it?? ;)

**3.**

**Letters entered by the solver are ignored by the ACPT scoring algorithm in three situations:**

a. Any letters
entered after the time limit are ignored. This simulates the puzzle being handed in when the time limit
is reached.

b. Any letters
entered after the solution is

*checked*are ignored.
This simulates the fact that you cannot check your
solution at the real ACPT.

c. Any letters
entered after Googling are ignored. This simulates the fact that you cannot
Google at the real ACPT. Of course, the solver has to be honest and admit that
they Googled. The program allows the solver to admit this by tagging the answer as Googled.

*(No, big brother is NOT watching - you have to admit to having googled!)***4.**

**More analysis.**

The puzzle had 70 words.

*******

*The current algorithm gave Tita a break. Tita admitted Googling the last word she entered so she did not get credit for that word (MNEME) but she also should not have gotten credit for the cross word (REM). The program should have listed only 68 correct words for her. This will be fixed. She should also be charged for all the letters she filled in because she Googled. In this case, she should have 1 wrong letter (the M).*

*This program error simulates the occasional scoring errors that occur at the real ACPT. ;)*

*This will be fixed in the next release!*

When

*Ralph*checked the puzzle, he had one wrong letter in the ICh/TIKhA crossing. Hence he had 68 correct words and 1 wrong letter.
When

*Dave*checked the puzzle he had two wrong letters REp/pNEME and PiU/PiRCE. Hence he finished with 66 correct words and 2 wrong letters.**The scores are computed as follows (as per ACPT):**

**10**points for every correct word entered across and down;**25**bonus points for each full minute you finish before the time limit. However, this bonus is reduced by 25 points for each letter that is omitted or entered incorrectly, up to, but not beyond the point the bonus returns to zero;**150**bonus points for a complete and correct solution.

**Tita**

Time bonus = 60 - 60 = 0

Correct words = 68 * 10 = 680

Incorrect letter penalty (does not apply because there is
no time bonus) All correct bonus = 0

Total: 680

**Ralph**

Time bonus = 60 - 54 = 6*25 = 150

Correct words = 68 * 10 = 680

Incorrect letter penalty = 1 * 25 = 25

All correct bonus = 0

Total : 150 + 680 - 25 = 805

**Dave**

Time bonus = 60 - 46 = 14*25 = 350

Correct words = 66 * 10 = 660

Incorrect letter penalty = 2 * 25 = 50

All correct bonus = 0

Total : 350 + 660 - 50 = 960

Wow this is cool, later this summer once I have some free time, I am going to give this a shot.

ReplyDeleteVery very cool.

Hey Tobias - this takes no more time than regular solving...it may even make it easier for you to post to Rexville!

ReplyDeleteDon't wait for the summer rush... ;)

Jut kidding - would be delighted to have you try it out.